Een programmabegroting is voor de burgers en ook vaak voor bestuurders én medewerkers een “ver van mijn bed show”. Op zich niet vreemd, want het is een dik digitaal boek met veel proza en complexe cijfers. Een BIEO kan een prima hulpmiddel zijn om de gegevens uit dat boekwerk samen te vatten en op een speelse manier weer te geven.

Het opstellen van een dergelijke BIEO wordt door veel financials als een last gezien en wordt niet ingepland bij het opstellen van de op te leveren stukken voor de P&C-cyclus. Begrijpelijk want met al die BBV aanpassingen, invoering vennootschapsbelasting etc. is het al knap als de programmabegroting weer op tijd wordt opgeleverd.

Toch is het raadzaam na te gaan of  binnen het MT of college interesse is voor een dergelijk document. Ervaring leert dat bijvoorbeeld een gemeentesecretaris of portefeuillehouder met veel plezier ‘hun gemeente’ met behulp van een BIEO zowel intern als extern presenteren. Daarnaast is het een leuk document om uit te reiken aan raadsleden, nieuwe inwoners, medewerkers en stagiaires. De BIEO is op deze manier een leuke aanvulling op het boekwerk en geeft daarom hopelijk ook voor de financials wat meer genoegdoening voor het vele werk.

Hierbij 3 artikelen ter inspiratie:

  • Klik hier voor het artikel van de gemeente Maastricht
  • Klik hier voor het artikel van de gemeente Heiloo
  • Klik hier voor het artikel van de gemeente Sittard-Geleen

Heeft u vragen? Neem dan contact op met EFK via 072-5645740 of via info@efk.nl.